Oktoberfest

Oktoberfest ei ole pelkästään saksalaisten juhla. Juhli sitä näiden Funidelia-verkkokaupasta löytyvien.

Hakuehdot
Hakusi:

Tiedätkö, miksi Oktoberfestiä juhlitaan?

Oktoberfest

Oktoberfest tunnetaan laajalti “kaikkien olutjuhlien äitinä”. Se juontaa juurensa prinssi Ludwigin ja prinsessa Teresen hääjuhliin. Kruununprinssi Ludwig, josta myöhemmin tuli kuningas, nai prinsessa Terese von Sassonia-Hildburghausenin 12. lokakuuta Münchenissä.

Kaikki Münchenin asukkaat kutsuttiin pelloille juhlimaan onnellista kuninkaallista tapahtumaa. Häät huipentuivat hevosajoihin, jotka olivat suuri tapahtuma koko Baijerissa. Seuraavan vuoden päätös pitää hevosajot uudelleen oli yksi tekijä Oktoberfest-tradition syntymisessä.

Häät pidettiin 15 vuotta ennen kuin Ludwig kruunattiin kuninkaaksi. Ludwig oli uskoton vaimoaan kohtaan ja hänellä oli lukuisia avioliiton ulkopuolisia suhteita, mutta tämä ei silti estänyt juhlien järjestämistä yhä uudestaan.

Baijerin Kuningas Ludwig I:n ja prinsessa Theresen 25. hääpäivän kunniaksi järjestettiin ensimmäisen kerran perinteinen asuparaati vuonna 1835.

Vuonna 1848 vallankumoukset järisyttivät Eurooppaa ja niiden seurauksena myös kuninkaan, hänen vaimonsa ja heidän yhdeksän lapsensa täytyi lähteä maanpakoon Ranskaan.

Vuonna 1948 asuparaateja alettiin järjestää uudelleen ja siitä lähtien niitä on pidetty vuosittain. Oktoberfest on yhä yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista.

Baijerilaiset päättivät, että tätä juhlaa tultaisiin juhlimaan joka vuosi kuninkaan kanssa tai ilman siirtäen juhlan syyskuulle, jotta säät suosisivat juhlakansaa paremmin.

Olutfestareista on tullut nyt myös irlantilaisen kulttuurin osa. Se on loistava syy kokoontua yhteen ystävien kanssa, nauttia hyvää olutta ja pitää hauskaa. Dublinissa pidetäänkin Münchenin jälkeen toiseksi suurimmat Erdinger Oktoberfestit. Juhla järjestetään siellä vuosittain ja se kerää noin 2 500 ihmisen vierailijamäärän joka päivä kahden viikon ajan.

Festivaalilla tarjottavat pääoluet ovat vasta laskettu saksalainen Erdinger “ Fischer’s Hell” sekä “Weizenbier” (vehnäolut) ja tarjolla on myös hyvä valikoima saksalaisia viinejä sellaisille, joille olut ei maistu. Oluen kaveriksi tarjoillaan myös perinteisiä saksalaisia ruokia, kuten bratwurstia, pihviä ja hampurilaisia, leberkäseä, esibeiniä, hapankaalta, paahdettuja perunoita, hotdogeja, ranskalaisia, schmalzkuchen-leivonnaisia, crepejä, karkkia, pretzeleitä ja perunalastuja.

Oktoberfestissä ei kuitenkaan ole pelkästään kyse hiilareiden syömisestä ja oluen kittaamisesta teltoissa. Ennen kaikkea kyseessä on markkinat, josta löytyy paljon tekemistä ja katseltavaa. Valtavat, joka vuosi Münchenissä järjestettävät markkinat löytyvät Dublinista pienoiskoossa George’s Dockilta. Tänä vuonna paikalla on aivan uusi “Hau den Lukas”, eli voimantestauspiste ja nyrkkeilykone, jonka avulla voit mittelöidä kavereidesi kanssa siitä, kellä on eniten ruista ranteessa.

Oktoberfest on jätetty järjestämättä peräti 24 kertaa sotien ja epidemioiden vuoksi ja esimerkiksi vuosina 1914-1918 ensimmäinen maailmansota esti markkinoiden järjestämisen. Traagisin koskaan sattunut tapahtuma, joka on käynyt Oktoberfestien aikana, sattui vuoden 1980 syyskuussa, kun pommi räjähti roskasäiliössä Münchenissä surmaten 13.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia Oktoberfestistä Saksassa

1-Tiesitkö, että Oktoberfesteillä ei saa myydä alle 6 %:ta olutta?

2-Tiesitkö, että kaikki Oktoberfesteillä valmistettu olut täytyy olla pantu Münchenin alueella? Siten varmistetaan, että tehtaalta Theresienwiesen pellolle matkatessaan olut ei menetä makuaan tai ominaisuuksiaan.

3-Monet lyövät vetoa kuinka monta lyöntiä pormestari joutuu lyömään, ennen kuin oluttynnyriin on saatu paikoilleen hana. Sen onnistuttua hän huutaa “O zapft is”, mikä tarkoittaa sitä, että hana on paikoillaan.

Variety Oluteltat Oktoberfestissä

Yli 6 miljoonaa ihmistä nousee vuosittain maailman suurimman oluen festivaalin juhlaan.
Suosituimmat oluen teltat kuuluvat Münchenissä vuosisatojen ajan: Paulaner, Spaten, Hofbräu, Hacker-Pschorr, Augustiner ja Löwenbräu. Esimerkiksi vain Hofbräun karppi. Kapasiteetti on 7 000 paikkaa.
Jokaisessa jalustassa tarjoillaan eri olutta ja sisustus on myös erilainen. Erilaiset sisustus luovat erilaisen ilmapiirin, joten se tuntuu itseltäsi aina muualta aina, kun vaihdat oluen teltta

Oktoberfestin tärkein seikka: olut!

Suomessa Oktoberfest tunnetaan ennen kaikkea oluestaan. Olutjuhlissa ympäri Suomen tarjoillaankin lukuisia erityyppisiä oluita. Nyt on loistava aika maistella erikoisuuksia ja laadukkaita saksalaisia oluita! Alkuperäisillä Oktoberfesteillä kuluu vuosittain yli 6 miljoonaa litraa olutta.

Näin olet aito baijerilainen

Oktoberfest-fanit tietävät, että juhlissa on kyse kuitenkin oluen lisäksi myös kaikesta muustakin saksalaisesta. Olut tietenkin tulee ykkösenä, mutta sen jälkeen hyvinä kakkosina frankfurterit, lihapullat, hapankaali ja baijerilaiset asut!

Seuraavassa muutama lisävinkki siihen, miten sinusta tulee todellinen baijerilainen.

Opettele laulamaan "EIN PROSIT!"

EIN PROSIT:  Ein Prosit, on klassinen Oktoberfest-laulu. Laulu on todella lyhyt ja voit yhtyä mukaan lauluun kun sinulla on kädessäsi ensimmäinen oluttuoppisi. Tässä siihen sanat:

Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit
Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit.

OANS ZWOA DREI! G’SUFFA!

Tässä vapaa suomennos kappaleesta:

Kippis, Kippis

Mukavuus ja onni

Kippis, Kippis

Mukavuus ja onni

YKSI...KAKSI...KOLME… NYT JUODAAN!

Muutaman oluen jälkeen saksalainen aksenttisi sujuu varmasti jo ongelmitta!

Kuinka pukeutua baijerilaisittain

 Kuinka pukeutua baijerilaisittain

Jos haluat todella ottaa Oktoberfestin haltuun ja tuntea saksalaisen kulttuurin, voit pukeutua Baijerilaisasuun. Funidelia-verkkokaupastamme löydät täydelliset asut festareille tai vaikka omien Oktoberfestien järjestämistä varten.

Katso laaja valikoimamme Baijerilaisasuja netin katalogistamme.

Naisten baijerilainen mekko on nimeltään Dirndl ja miehet taas pukevat yllensä Lederhosen-housut ja ruudullisen paidan tai neuleen. Asusta on olemassa lukuisia variaatioita, jotka tulevat eri puolita Baijeria ja meillä on ne kaikki!

Naisten Baijerilaisasu

Naisten Baijerilaisasu

Baijerilaistytöt ovat oikeita Oktoberfestien sydämiä perinteisine Tirolilaisnaisten asuineen.

Dirndl juontaa juurensa hieman eri käyttöön tarkoitetuista asuista, kuin mitä varten niitä nykyisin käytetään. Ne olivat nimittäin itävaltalaisten kotityöläisten uniformuja 1800-luvulla (Dirndlgewand tarkoittaa ”piian mekkoa”). Yksinkertaisia versioita nähtiin myös työskentelevien naisten yllä pelkistetyissä väreissä tai yksinkertaisessa ruutukankaassa. Itävaltalainen yläluokka otti dirndlin omakseen huippumuodissa 1870-luvulla tehden mekosta muodikkaan ja suositun vaatekappaleen, joka oli yksinkertaisesti omistettava, jos halusi näyttää tyylikkäältä. Näin siitä tuli myös osa Oktoberfest-juhlaa.

Oktoberfestin juhlinta ja tyttöjen dirndl-asuihin pukeutuminen on levinnyt maiden rajojen yli. Aluksi niitä oli saatavilla vain koruttomissa ja tylsissä väreissä, mutta nykyisin niitä löytyy tietenkin kirkkaissa ja iloisissa sävyissä. Tänä päivän sitä pidetään myös melkoisen seksikkäänä asuna, joka imartelee naisvartaloa.

Jos aiot pukeutua päästä varpaisiin, on vaalea peruukki myös pakollinen hankinta! Suosittelemme käymään läpi laajan valikoimamme blondeja peruukkeja.

Dirndl koostuu korsetista, avonaisesta puserosta, jossa on pöyhkeät hihat, sekä hameesta ja esiliinasta.

Dirndl-rusetin sijainnin tarina

Baijerilaisen Dirndl-rusetin ABC:

1-rusetti oikealla puolella: naimisissa

2-rusetti vasemmalla puolella: ei naimisissa

3-rusetti keskellä: neitsyt

Muistatkohan vielä nämä yksityiskohdat muutaman tuopillisen jälkeen?

Miesten Baijerilaisasu

Miesten Baijerilaisasu

Lederhosen, jotka saivat inspiraationsa Landhausmode-housuista juontavat juurensa satojen vuosien päähän, jolloin niitä käyttivät perinteisesti maalaiset ja köyhät ihmiset. Kaikki tämä muuttui kuitenkin 1800-luvulla ja niistä tuli jälleen muotia, sillä kuningas Ludwig oli asun suuri fani.

Asun maskuliininen versio koostuu paidasta, klassisesta hatusta, joka on valmistettu huovasta nimeltä tracthenhut, paksuista villasukista, jotka peittävät pohkeet, haferlshuhe-nimisistä kengistä jotka oli alun perin tarkoitettu työkengiksi niiden kestävyytensä vuoksi sekä lederhoseneista, eli nahkahousuista, joissa on henkselit (Hosenträger).

Lederhoseneista on olemassa kolme eri versiota:

1-Kurze lederhose: polvipituiset ja nuorien käyttämät

2-Kniebund lederhose: suosituin malli, joka peittää polven

3-Lange lederhose: nilkkapituiset

Toinen Lederhosenien tunnusomainen piirre on Messertasche, joka on pieni tasku housujen oikeassa lahkeessa. Siinä on tarkoitus säilyttää puukkoa.

Lederhosenien perinteinen väri on ruskea tai musta, vaikkakin muita värejä, kuten harmaata ja tummanvihreää voi tavata nykyisin.

Jos olet todellinen Oktoberfest-fani, voit valita itsellesi täydellisen asun ja värin laajasta Oktoberfest-asujemme valikoimasta. Jos kuitenkin olet matkaamassa tänä vuonna Müncheniin ihastelemaan alkuperäistä Oktoberfest-menoa, suosittelemme luovempia ratkaisuja, kuten oluttynnyriasua tai humalaisen baijerilaisen asua.

Koristeet Oktoberfestiä varten!

Koristeet Oktoberfestiä varten!

Sinun ei tarvitse matkustaa niinkään kauas kuin Müncheniin tai edes läheiseen pubiin nauttiaksesi saksalaisista juomingeista. Voit myös itse pitää omat Oktoberfest-juhlat kotonasi ja järjestää erilaisia oluita tarjolle. Teemaan sopivat tarvikkeet ovat melko yksinkertaisia ja me Funidelia-verkkokaupassa olemme keränneet sinulle valmiiksi kaiken mitä saatat tarvita. Lisäksi tarjoamme paljon mahtavia ideoita tätä suurta oluttapahtumaa varten. Voit valita teemaväreiksi baijerilaisperinteitä kunnioittaen valkosinisen ruutukuosin sekä soittaa Oom-pah-kansanmusiikkia.

Voit koristella talosi Oktoberfest-lippukoristeilla, baijerilaisilla kilvillä, valkosinisillä köynnöksillä, sekä valkosinisillä muovilautasilla ja -mukeilla.

Voit tehdä juhlistasi parhaat olutjuhlat koskaan! Ei epäilystäkään, etteivätkö vieraasi puhuisi tilaisuudestasi vielä viikkojenkin päästä näiden upeiden Oktoberfest-koristeiden ansiosta.

Äläkä unohda aloittaa juhlia EIN PROSIT -kappaleella!

Top